Zeven vragen aan Gert Kiel, waarnemend voorzitter Donar

Het seizoen is binnenkort afgelopen en dus tijd om vragen te stellen aan Gert Kiel, waarnemend voorzitter Donar:

Vraag: hoe kijkt u terug op het huidige seizoen?
Antwoord: vol TROTS! Een seizoen met pieken en dalen. De start van het seizoen was op alle fronten lastig. Het niet vinden van een hoofdsponsor en het verlies van €125K over het seizoen 2013-2104 betekende dat we terug moesten grijpen op het meest donkere scenario: geen Europees basketbal, ingrijpend bezuinigen en een taakstellend commercieel target in de begroting. Verder noodgedwongen starten met een roster waarin financieel ruimte was voor maximaal 2 buitenlandse spelers, en waarin uitbreiding van het roster pas mogelijk was als het benodigde geld er daadwerkelijk zou zijn, met alle sportieve risico’s van dien.
En dan loopt het zoals gehoopt: de coaches en het team pakken de uitdaging op, we winnen de Supercup en de supporters, de medewerkers, de sponsoren en de vrijwilligers staan achter het team en de club. En ook commercieel, financieel en bestuurlijk maken we meters; Jeter en Sanchez komen naar Groningen, en vlak voor de halve finale (beker) tegen ZZ Leiden maakt Clark het team compleet. Een team dat in staat moet zijn om mee te spelen om de prijzen, en dat wordt bewezen in de halve finales tegen Leiden. En dan scheurt Wright 2 weken voor de bekerfinale zijn achillespees af, een week later gevolgd door een ongelukkige val van Bekkering op de training, met een gebroken middenhandsbeentje als gevolg. Ook onze captain is 6 weken out. En dan staat het team op. Donar wint op een wat mij betreft indrukwekkende wijze opnieuw de beker, en doet ook in de competitie volop mee. Trots. Het team dwingt in de laatste wedstrijden de 3e plaats af, vlak achter Den Bosch en Leiden, en vlak voor Zwolle. We verslaan Aris in de kwartfinale van de Play Off en spelen in de halve finaleserie opnieuw tegen ZZ Leiden. Winst in de 3e wedstrijd in Leiden, en de 3 thuiswedstrijden worden gewonnen. 4-2. Opnieuw een finaleplaats. TROTS met hoofdletters. Op naar de 5e prijs op rij.

Vraag: wat verwacht u van de komende finale?
Antwoord: een serie zonder uitgesproken favoriet, waarin we een uitwedstrijd moeten winnen om opnieuw landskampioen te worden. Lastig, maar niet onmogelijk. Het team heeft bewezen dat het karakter heeft, en dat zal nodig zijn in de serie tegen Den Bosch. Ik hoop op 4-2 winst.

Vraag: wat heeft u dit seizoen ervaren als een positieve ontwikkeling bij Donar (kan zowel team als organisatie zijn)?
Antwoord: ik ben trots op Donar. De manier waarop de fans, de sponsoren, de medewerkers en de vrijwilligers achter de club en het team zijn blijven staan is fantastisch. De manier waarop het team en de staff zijn omgegaan met de noodgewongen “smalle” start en de wijze waarop en de snelheid waarmee in Groningen opgeleide talenten als Bouwknecht en Veenstra een plek en rol in het team hebben veroverd is indrukwekkend. Maar vooral de manier waarop alles en iedereen die Donar een warm hart toedraagt is omgegaan met teleurstellingen verdient veel respect en bewondering. En daar ben ik meer dan TROTS op.

Vraag: de FEB heeft een nieuw bestuur. Verwacht u komende jaren positieve veranderingen qua beleid?
Antwoord: ik hoop dat het nieuwe FEB-bestuur – en voor zover mij bekend is het nog niet zover en is nog steeds sprake van een interim-bestuur – de vruchten kan plukken van het succes van het Nederlands Mannen Team. De eerste tekenen zijn positief: de samenwerking tussen de NBB, de FEB en de Stichting NMT verloopt prima. Ook commercieel heeft het NMT succes; het geld dat nodig is om het EK ook sportief tot een succes te maken is er. Een mooie basis om als FEB en NMT samen met een league-sponsor te zoeken naar mogelijkheden om de DBL uit te breiden naar 12 teams, en daarmee het imago van de basketballsport te versterken.

Vraag: wat is het juiste verhaal waarom Donar er voor kiest om geen livestreams uit te zenden en kan dat in de toekomst anders worden?
Antwoord: het bestuur heeft besloten dat geen toestemming wordt gegeven om livestreams (lees: wedstrijdbeelden) uit te zenden op het moment dat de zaal niet uitverkocht is. Dat standpunt kan in de toekomst veranderen; pay per view en gesponsorde livestreams zijn verdienmodellen waar we serieus naar hebben gekeken en die in de toekomst wellicht ingevoerd kunnen worden. Ook afspraken in FEB-verband kunnen maken dat Donar in de toekomst livestreams gaat uitzenden.

Vraag: Skelin wil in principe blijven (o.a. eis Europees spelen) en alles valt en staat dan met geld. Wat zijn de huidige ontwikkelingen rond het vinden van een hoofdsponsor?
Antwoord: het vinden van een hoofdsponsor is niet eenvoudig gebleken. Ondanks alle tijd en energie zijn we er tot op heden niet in geslaagd om als landskampioen, winnaar van de Supercup en bekerkampioen, spelend voor gemiddeld 3.000 toeschouwers in DE basketballtempel van Nederland in DE basketballhoofdstad van Nederland een nieuwe hoofdsponsor te vinden. We zijn achter de schermen nog steeds op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, en zijn daarnaast nieuwe ideeën en concepten aan het uitwerken om het geld bij elkaar te brengen om het door Skelin gewenste perspectief te realiseren.

Vraag: wilt u nog iets zeggen tegen de fans van Donar?
Antwoord: kom donderdag, volgende week dinsdag en volgende week zaterdag naar MartiniPlaza; de 6e man maakt het verschil!