Vraag en antwoord met coach Erik Braal van Donar n.a.v. contractverlenging Chase Fieler

Gisteren verlengde Chase Fieler zijn contract en hieronder staan de antwoorden van coach Erik Braal van Donar.

Vraag: hoe blij ben je met het kunnen behouden van Chase Fieler?
Antwoord: we willen graag de kern van de groep bij elkaar houden. Daar hoorde Chase voor mij bij. Hij gaf al vroeg aan interesse te hebben om te blijven, omdat hij het naar zijn zin had en graag voor Donar bleef spelen. Dus het is mooi dat hij ons vertrouwen in hem ook direct beantwoordde met het ondertekenen van het nieuwe contract in plaats van nog even rondkijken of hij ergens anders misschien beter af was. Het geeft aan dat hij vertrouwen heeft in komend seizoen en wat we voor ogen hebben.

Vraag: Fieler is naar mijn mening van onschatbare waarde voor het team. Veelal stonden Bekkering en Jeter in de belangstelling, maar hij verdiende het gehele seizoen zeker erg veel credits. Wat betekent als mens en speler Fieler voor jou?
Antwoord: Chase is een prima vent die goed in het team past. Niet alleen basketbaltechnisch, maar vooral ook hoe hij als mens in elkaar steekt. Hij is positief, heeft humor en is betrokken. Hij is een echte teamspeler, waarvan we het idee hebben dat hij nog wel een volgende stap kan maken.

Vraag: jij ziet en traint elke dag met hem, wat zijn de sterke punten van hem?
Antwoord: zijn passing en overzicht is een geweldig wapen. Naast dat hij goed kan schieten, voegt zijn passing echt iets toe aan het team. De balbeweging is sneller, hij ziet welke openingen er zijn. Hij heeft op zijn positie spelverdelers-vaardigheden. Een point-forward.

Vraag: zijn er ook punten die hij kan verbeteren en zo ja, welke?
Antwoord: zijn verdediging kan en moet zich verder verbeteren. Het is een onderdeel waar hij zich op ontwikkeld heeft het afgelopen seizoen, maar waar ook nog veel ruimte voor verdere verbetering ligt. Verder kan hij fysiek ook nog wel verder verbeteren. Verder zal hij ook constanter worden in zijn spelen, gewoon omdat hij meer ervaring krijgt.

Vraag: speelt in de komende teamsamenstelling ook nog een rol dat je Europees (teams vaak sneller en fysieker dan in Nederlandse competitie en het halen van een tweede ronde is altijd een wens van het bestuur) gaat spelen of is teamsamenstelling vooral gericht op de Nederlandse competitie?
Antwoord: dat speelt wel mee in het achterhoofd, maar de vraag is of we daar het budget voor hebben. Ik denk dat als we een belangrijk deel van de spelergroep van afgelopen seizoen weer terughebben, de wedstrijden aan het begin van het seizoen ook beter zullen verlopen. We zullen veel beter op elkaar zijn ingespeeld, zijn veel verder in het groepsproces en weten wat we moeten doen om met elkaar succesvol te zijn.

Vraag: zonder namen te noemen, zijn er posities waarvan jij denkt “daar heb ik de wens om wat extra kwalitiet te verkrijgen ten opzichte van afgelopen seizoen?”
Antwoord: ik heb wel wensen en ideeën, maar eerst moeten we rustig afwachten wat we terug krijgen van vorig seizoen. Het is duidelijk dat we Ross graag terug willen hebben, maar als hij door zijn prive-situatie niet terugkomt dan verandert er gelijk weer veel. Maar uiteraard houden we onze ogen open voor spelers die ons weer een stapje verder kunnen brengen.