Reactie coach Erik Braal van Donar over de loting van de FIBA Europe Cup

Coach Erik Braal van Donar geeft een reactie op de loting voor de FIBA Europe Cup.

Vraag: ken je de teams uit je groep?
Antwoord: het is een mooie groep. Goede en ook bekende teams voor mij. Vileurbanne en Mons zijn logischer om te kennen, maar ook Kormend ken ik vrij goed, omdat het heel dichtbij Oberwart ligt. Ik heb met Oberwart in de voorbereiding ertegen gespeeld en ben ook wedstrijden in de competitie gaan kijken. Maar niet elk team is op dit moment compleet en volledig samengesteld, dus het is ook lastig om hier veel over te zeggen.

Vraag: ben je bekend met het basketball in Frankrijk, België en Hongarije en zo ja, zijn er verschillen met het basketball in Nederland?
Antwoord: Frankrijk is een heel atletische competitie. Er spelen kwalitatief veel goede spelers en de teams zijn over het algemeen ook groot en lang. Vileurbanne is, zoals het er nu naar uitziet,  de favoriet in de groep. België is een voor ons bekender terrein, maar tegen de top hebben we doorgaans niet veel in te brengen. Het basketbal is er volwassen, met goede coaches en goede, fysiek sterke teams. Hongarije is heel verschillend. De teams die internationaal spelen zijn goede teams, maar daaronder is er een groot verschil en neemt de kwaliteit sterk af. Kormend heeft het afgelopen jaar niet goed gedaan. Ze hadden veel coachwissels en speelden het hele jaar door niet erg goed.

Vraag: wordt in de trainingsopbouw specifiek rekening gehouden met het Europese toernooi?
Antwoord: ja, we gaan wel rekening houden met de Europese wedstrijden. We willen de tweede ronde halen en daarvoor moeten we thuis winnen. We beginnen wat dat betreft wel gunstig met Kormend thuis. Maar tegelijk hebben we ook een uitdaging om in onze competitie goed te spelen en te winnen. Dat vraagt om discipline en mentale veerkracht, en daar zullen we in de trainingsopbouw heel veel mee bezig zijn.

Vraag: hoe ga je kennis op doen van je tegenstanders?
Antwoord: we zullen onze contacten in Europa gebruiken om wedstrijden op video te krijgen. In de landen waartegen we spelen, hebben we in ieder geval contacten die ons daarbij kunnen helpen. Verder zullen we als het kan, live wedstrijden kijken, maar door het eigen programma zal dat niet makkelijk zijn.

Vraag: wat hoop jezelf te leren van dit toernooi?
Antwoord: ik hoop vooral veel te winnen, leren zal zeker gebeuren maar zal vooral gericht zijn om zaken te verbeteren. Het direct omschakelen van wedstrijd naar wedstrijd en tegelijk steeds alleen maar de volgende wedstrijd belangrijk te laten zijn, zal onze – en dus ook mijn – grote uitdaging worden. We moeten ons uitstekend voorbereiden op elke tegenstander en dan met zelfvertrouwen en lef elke wedstrijd gaan spelen.

Vraag: wat voor doelstelling heb je voor jezelf en het team?
Antwoord: de doelstelling is om de volgende ronde te halen. Dat halen we alleen als we ons concentreren op alles wat wij zelf kunnen controleren. We willen zelfbewust en assertief spelen, dus met energie. Dat zal zeker niet gelijk goed gaan – we zijn een compleet nieuw samengesteld team met een relatief korte voorbereiding – maar we willen dat week in week uit steeds beter doen.