Nebraska (Huskers) en Donar: Bernard Day, John Turek, Jason Dourisseau en Lance Jeter

Nebraska (Huskers) en Donar: een symbool voor goede basketballhuwelijken.

In de Nederlandse competitie en bij Donar blijven de Amerikaanse spelers vaak één seizoen en vertrekken dan weer naar een andere club. Om één af andere reden blijven spelers van Nebraska langer bij Donar of keren weer terug naar Groningen.

Wat je vaak hoort is dat Lincoln (in deze stad ligt de universiteit van Nebraska en meer dan 250.000 inwoners) een beetje vergelijkbaar is met universiteitsstad Groningen.

Wie spelen of hebben gespeeld bij Nebraska en Donar: Bernard Day, John Turek, Jason Dourisseau en Lance Jeter.

Bernard Day:
Een guard/forward van 1.96m en speelde twee seizoenen voor Nebraska. Na college ging hij voor één seizoen naar Ierland en speelde daarna drie seizoenen (1988-1989 t/m 1990-1991) in Groningen.

Donar heeft in het verleden betere basketballers gehad, maar ik heb altijd een zwak gehad voor Bernard Day. Voor mij één van de favoriete topbasketballers bij Donar. Hij had klasse in allerlei opzichten: gedrag, houding, werklust, niet vies van verdedigen etc…kortom een topspeler. Na Donar speelde hij in Joegoslavië, Frankrijk, Israël en Duitsland.

John Turek:
(nr 12 in onderstaande filmpje)
Turek was een (power)forward van 2.06m en speelde van 2001 t/m 2005 voor Nebraska. Zijn eerste Europese club was Omniworld Basketball en kwam in het seizoen 2006-2007 uit voor Donar.

Na clubs in België, Polen en Duitsland keerde hij in 2010 terug naar Donar.

Zijn laatste club was Rosa Radom uit Polen en Turek hing in augustus 2015 de professionele basketballschoenen aan de wilgen.

Jason Dourisseau:
In 2009 kwam weer een Husker naar Donar: Jason Dourisseau.

In 2006 verliet hij na vier seizoenen Nebraska en kwam twee seizoenen uit voor de Duitse club EnBW Ludwigsburg.

Na een IJslandse seizoen bij KR Reykjavik kwam hij terecht in Groningen. Zijn eerste Donarseizoen was succesvol want hij werd met coach Marco van den Berg (en spelers zoals Matt Bauscher, Tim Blue, Robby Bostain, Jason Ellis en Matt Haryasz) kampioen van Nederland.

Na vijf seizoenen Donar maakte hij een uitstapje naar de Duitse ProA club s.Oliver Baskets. Het Groningse bloed begon weer te kruipen en Dourisseau speelt sinds het seizoen 2015-2016 weer bij Donar.

Lance Jeter:
Lance Jeter ging na Polk State twee seizoenen naar Nebraska. Zijn Europese debuut maakte hij bij Aris Leeuwarden.

In het seizoen 2012-2013 kwam hij uit voor Ratiopharm Ulm. Na een Pools avontuur kwam in het seizoen 2014-2015 de vierde Husker naar Groningen. Hij vertrok vervolgens naar de Duitse club Mitteldeutscher BC maar zijn contract werd in januari 2016 ontbonden. Donar was er als de kippen bij en “the general” keerde weer terug bij de Groningse trots. Ook komend seizoen is hij te bewonderen in de MartiniPlaza.