Interview met Erik Braal, de nieuwe coach van Donar

Zondag, een dag voor de officiële bekendmaking, heb ik tien vragen naar Erik Braal gemaild en afgelopen nacht kreeg ik de antwoorden van de nieuwe coach van Donar.

Vraag: gefeliciteerd met je nieuwe club. Hoe voelt dat?
Antwoord: dank je, het voelt goed. Hoewel het gevoel tweeledig is. Ik laat ook een mooie club achter, die in een lastige situatie zit.

Vraag: sinds 2014 zat je bij Oberwart Gunnners, wat heb je geleerd in je buitenlandse periode?
Antwoord: dat is lastig te zeggen, maar in het buitenland coachen is een goede ervaring. Je bent op jezelf, moet jezelf redden. Je leert veel over jezelf en wat belangrijk is.

Vraag: is er een verschil tussen het basketball in Nederland en Oostenrijk?
Antwoord: het basketbal heeft daar veel invloeden uit de Balkan. Via coaches, assistent coaches en spelers. De competitie is veel tactischer als de Nederlandse competitie. Verder is winnen alles en verliezen niets. Dus mooi verliezen bestaat niet. De competitie was bijzonder gelijkmatig. Het feit dat de laatste playoff plaats (8e) nog steeds 50% van zijn wedstrijden won, geeft aan dat elke wedstrijd daar telt. Wij eindigden 7e, met 3 gewonnen wedstrijden meer, waren we 4e. Dat zorgt voor veel druk, maar is natuurlijk geweldig om te coachen. Ik denk dat de organisatie van de competitie ook veel verder is daar. Elk team heeft KeeMotion, de wedstrijden zijn live op SkySport. De infrastructuur van de competitie wordt daar elk jaar verbeterd en daar wordt ook veel in geïnvesteerd.

Vraag: heb je Donar ook gevolgd in je Oostenrijkse periode?
Antwoord: ik heb de Nederlandse competitie zo goed als mogelijk proberen te volgen.
Ik volg mijn ex-clubs en heb contact met spelers en met mensen in de organisatie. Jammer dat Groningen geen live streams heeft, daardoor heb ik Groningen alleen kunnen volgen via de streams van tegenstanders. Maar dit jaar had Donar veel spelers waarmee ik gewerkt heb, zoals Thomas, Craig, Mark Sanchez en Lance Jeter. Die volg ik met belangstelling.

Vraag: kan je aan de fans uitleggen wat voor coach je bent (qua karakter, speelstijl, eisen aan spelers en organisatie)?
Antwoord: mijn coachstijl is vrij rustig. Ik probeer het team te geven wat het nodig heeft. Soms is dat energie, soms is dat analyse of rust. Binnen het team hebben we een standaard over onze prestatie. Dat is leidend in mijn coaching. Spelers moeten gedisciplineerd en geconcentreerd hun taak uitvoeren. Daarbinnen is er veel vrijheid. Ik vind het belangrijk dat spelers daarin hun verantwoordelijkheid nemen. We zullen stap voor stap beter worden, omdat we veel aandacht geven aan die ontwikkeling.

Vraag: waar wil je met het team naar toe de komende twee/drie jaar?
Antwoord: dat we zoals in de laatste jaren net zo op jacht zijn naar prijzen.

Vraag: wanneer is je job geslaagd bij Donar?
Antwoord: als we succesvol zijn, dus prijzen winnen en Europees serieus worden genomen.

Vraag: begin je bij aanvang van het seizoen gelijk met vier buitenlandse spelers en zo ja hebben Amerikanen de voorkeur of kunnen het ook Europese spelers zijn?
Antwoord: dat is op dit moment nog te vroeg om te zeggen. Daar spelen nog teveel zaken mee in deze beslissing. Maar we winnen met kwalitatief goede spelers, het maakt niet uit waar die vandaan komen.

Vraag: je hebt nu geruime tijd in Oostenrijk gewerkt, is het mogelijk dat je een speler uit de Oostenrijkse competitie hierheen haalt?
Antwoord: elke goede speler die ons helpt om te winnen, is interessant. Er zijn zeker goede spelers in Oostenrijk. Mijn idee van het opbouwen van het team is om eerst een sterke Nederlandse kern op te bouwen en daar spelers aan toe te voegen die de kern helpen om goed te presteren.

Vraag: wil je nog wat zeggen tegen de fans?
Antwoord: ik ken Donar alleen als coach van de tegenstander. Voor mij was het altijd geweldig om in Groningen te coachen. Maar een tegenstander moet zich oncomfortabel voelen als die in Groningen speelt. Daar kunnen wij als team voor zorgen, maar de fans zijn daarbij nog een grotere factor. Sta achter het team als het niet helemaal gaat zoals iedereen verwacht, geef extra energie als het team tegenslag heeft. Juist dan voelt een tegenstander zich hulpeloos. Het kan met zulke fans niet bestaan dat je een zaal, als tegenstander, stil kunt spelen. Dat mag nooit gebeuren! De hal moet een nachtmerrie worden voor elke tegenstander!