Coach Erik Braal van Donar: “we willen graag nog een zeer actieve #5 man en een goede shooting guard”

Gisteren tekende Drago Pašalić een contract bij Donar. Ik stelde coach Erik Braal van Donar een aantal vragen en hieronder staan zijn antwoorden.

Vraag: hoe ben je de afgelopen weken doorgekomen na een lang seizoen Donar? Veel genieten van andere zaken of toch nog veel tijd kwijt aan samenstelling nieuw team?
Antwoord: ik kreeg het advies om vooral niets te doen en te genieten van het kampioenschap. Maar het heeft me vooral veel energie gegeven. De eerste 2 weken heb ik besteed aan evaluaties met de staf en spelers. En direct eigenlijk ook de focus op het komend seizoen. Er moet een voorbereidingsprogramma komen en de meeste teams zijn daar begin juni al een paar weken mee bezig. Dus daar ga je vanzelf in mee. Verder hebben we de beslissing van Ross afgewacht, maar wel met scenario’s gewerkt zodat we gelijk konden handelen toen hij besloot om te stoppen met basketbal. En die scenario’s zijn we eigenlijk gewoon aan het afhandelen.

Vraag: jullie hebben Drago Pašalić aangetrokken. Uiteraard hangt het ook af van geld, maar zochten jullie bewust een insidespeler met veel ervaring?
Antwoord: we zochten vooral een goede speler die ons direct kon helpen op 2 inside posities. Met Bas en Chase weten we wat we in huis hebben. Daar zoeken we spelers bij die iets kunnen toevoegen.

Vraag: heb je voor hem een bepaalde rol binnen het team in gedachte en zo ja, wat zijn je verwachtingen daarover?
Antwoord: Drago is een goede speler. We willen de speelstijl van afgelopen seizoen doorzetten en verder verbeteren. Daarin past hij goed. Hij ziet het spel, kan goed passen en kan scoren op verschillende manieren. Zijn specifieke rol is nu in deze fase nog lastig aan te geven. Ik heb wel ideeën, maar in de voorbereiding als het team compleet is, vormen die rollen zich.

Vraag: wat zijn volgens jou de sterke punten van Drago Pašalić en op welke punten wil je aan verbetering werken?
Antwoord: zoals ik al in de vorige vraag aangaf, denk ik dat hij past in onze speelstijl. Hij wil winnen, het team helpen om succesvol te zijn. Een speler met zijn ervaring moet die ervaring gewoon inzetten en dat moeten we benutten. Een speler die jaren in Spanje, Turkije, Griekenland en nog veel andere landen heeft gespeeld, heeft genoeg gezien om een goede bijdrage te leveren.

Vraag: heeft Ivica Skelin nog advies gegeven?
Antwoord: zoals bij elke speler doen we uitgebreid research in ons netwerk. En daar hoort Skelin, met zijn successen bij Donar en zijn enorme netwerk in Kroatie, natuurlijk ook bij. Hij was zeer positief, maar vroeg zich af of hij voor ons te halen was. Gelukkig konden we Drago, ook door zijn Nederlandse banden, overtuigen. Daarnaast speelden de fans en de sfeer in de hal een grote rol. Ook hij zag dat het Donar publiek niet stil te krijgen is en een bak energie en sfeer brengt.

Vraag: met deze aankoop is er nog ruimte voor één buitenlandse speler. Heb jij en Martin daar al over gehad qua wensen en kan je daar iets over zeggen?
Antwoord: zoals ik al eerder schreef, werken we met scenario’s. Daardoor weten we precies wat we zoeken. We willen graag nog een zeer actieve #5 man en een goede shooting guard. Hoe dat precies eruit gaat zien, zal de komende weken duidelijk worden.

Vraag: eind augustus begint de eerste training en een maand later begint de Basketball Champions League. Vraagt dat een andere opbouw qua training en oefenwedstrijden (want binnen een maand moet je als team al klaar zijn voor het grote werk)? Betekent dat ook dat in de voorbereiding je zoveel mogelijk tegen sterke tegenstanders wilt spelen?
Antwoord: ja, we hopen door een deel van de spelers terug te halen de gewenperiode te versnellen. Als spelers elkaar kennen en weten wat ze aan elkaar hebben, zal het team sneller een geheel vormen. De tegenstanders spelen wel een rol, maar te sterke tegenstanders is ook niet goed. De voorbereiding moet vooral het teamgevoel versterken, een goede conditionele basis leggen en de rollen van de individuele spelers duidelijk maken. Als dat goed gebeurt, versterkt dat het vertrouwen in elkaar en het zelfvertrouwen van de spelers. Dat is de basis van succes. Het begint met vertrouwen.