Coach Erik Braal van Donar over Garrick Sherman en het team

Ik heb vanochtend coach Erik Braal van Donar vragen gesteld en zijn antwoorden staan hieronder:

Vraag: Sherman oogt als een beweeglijke en snelle center. Heb je naar zo’n type center specifiek gezocht?
Antwoord: we hebben gezocht naar een speler die dichtbij de basket tegen een hoog percentage kan scoren. Voor zijn lengte is hij aardig beweeglijk, maar hij is vooral op die posities geduldig met zijn beslissingen. Dat zie je bij jonge spelers niet zo vaak. Hij zoekt het contact, en is creatief in het vinden van oplossingen dichtbij de basket.

Vraag: wat zijn de sterke punten van hem?
Antwoord: hij is mentaal stabiel, is bezig met het nadenken over hoe je als speler beter kan presteren. Basketbal-technisch gezien is een sterk punt dat hij allerlei oplossingen heeft en vindt dichtbij de basket. Hij is daarin creatief. Het is een intelligente speler, die ook zonder de bal goed beweegt. Het is een goede rebounder en een sterk punt is natuurlijk ook zijn lengte.

Vraag: zijn er zwakkere punten waaraan hij moet werken?
Antwoord: zijn verdediging moet beter en agressiever. Hij zal meer druk op de bal moeten geven. En hij zal nog moeten groeien in het maximaliseren van zijn minuten. Daarmee bedoel ik dat hij altijd hard speelt. Dus hoeveel minuten je speelt, maakt niet uit, maar wat je doet in die minuten telt. En slim omgaan met sociale media is ook wel een puntje dat verder aangescherpt kan worden.

Vraag: hij had een uitgesproken mening over roken op college en durfde gewaagde uitspraken te doen op social media, heb je met zijn vorige coaches ook gesproken over zijn houding en gedrag?
Antwoord: uiteraard hebben we daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ik heb er vooral met hem over gesproken en juist dat gesprek heeft geen belemmering gegeven. Hij heeft zijn kant van de zaak verteld en dan komen zaken net weer in een ander daglicht te staan. Hij realiseert zich dat dit veel van wat hij doet en kan op het veld overschaduwt. Een ongelukkige, maar daarom wijze les. Garrick is een verstandige man, die zich professioneel zal gedragen.

Vraag: je wil volgens mij met dit team snel spelen, klopt dat?
Antwoord: snel maar niet haastig, zeggen coaches dan. Ik wil geen run-and-gun basketbal spelen, maar verzorgt snel basketbal spelen waarbij we schoten nemen die wij willen nemen en niet waar de tegenstander ons toe dwingt. De kwaliteit van de schoten in de aanval is belangrijk voor de stabiliteit van je verdediging. Zo controleer je een wedstrijd, terwijl er tegelijk genoeg te genieten valt voor het publiek. Modern basketbal kenmerkt zich doordat het in alle fasen pressie zet op de tegenstander. Het rustig terugrennen naar de verdedigingshelft om daar je verdediging op te zetten, past niet meer in deze tijd.

Vraag: je zoekt nog naar een Nederlandse speler? Zo ja, wat voor type speler zal dat zijn?
Antwoord: we zoeken naar nog een goede speler. Dat kan ook een import speler zijn. Vooral belangrijk is dat hij een goed 3-punts schot heeft. Maar het zal in ieder geval een speler op de perimeter zijn.